söndag 16 maj 2010

Recept på det goda brödet jag bakar

Ingredienser:
2pkt jäst
9 dl ljummet vatten
0,5 dl sirap för bröd
0,5 dl olja
2 tsk brödkrydda
3 tsk salt
o,5 dl vetekross (kan bytas ut till annat om man vill)
0,5 dl krossat linfrö (kan bytas ut till annat om man vill)
3 rivna morötter
0,5 kg dinkelmjöl
vetemjölspecial

1. Klä en långpanna med bakplåtspapper
2. Smula jästen och häll i hälften av vattnet i assistenten under tiden som jästen löses upp häll i allt annat utom mjölet. Tillsätt reseten av vattnet, dinkelmjölet och vetemjöl special. Jag mäter inte mjölet men jag uppskattar att jag häller i 1-1.3 kg mjöl. Degen ska vara kladdig när den bakas ut.
3. häll ut degen på ett mjölat bakbord. Forma 3 limpor och lägg på plåten. De kommer att flyta ihop men det gör inget. Pensla bröden med ägg, fil eller yoghurt och lägg solrosfrö eller annat på som man tycker om.
4. Sätt in plåten långt ner i ugnen. Sätt på ugnen på 175 grader och ta ut bröden efter 60-70 minuter.

Gott och superlätt att göra.

Inga kommentarer: